Montering
Vanligtvis så levereras ett kapell med öljetterna monterade. Om dom inte är det så har vi olika alternativ på hur montering av öljetter kan lösas:

1. Du monterar öljetterna själv med hjälp av vår monteringsanvisning, vi står till tjänst med råd via telefon eller mail vid behov. Om båten har kapellknapp av typen "Norska Knappen" så kan vi leverera kapellet med ”trekantslapparna” ohålade eller med lösa lappar som du själv syr på plats.

2. Vi kan montera kapellet på plats hos dej mot en avgift, inom stockholmsområdet.

3. Du markerar själv ut var på kapellet du vill ha öljetterna, så monterar vi dom kostnadsfritt hos oss.

Monteringsanvisning

Montering av öljetterna måste göras noggrant för att få bästa passform.

Trä i bågarna i kapellets kanaler, sätt fast bågarna i båten och kontrollera att kapellet ”passar” runt om, så att det inte är för stort, och att det når till kapellfästena när man sträcker ut väven. Ofta ser det ut som om kapellet skulle vara för litet, men så är det vanligtvis inte.

Var gärna två när ni monterar.

Centrera kapellet väldigt noga, så att det hänger ut åt bägge hållen från centrumlinjen exakt lika mycket. Gör en mätning i framkant för att kontrollera var första fästet i båten är, i förhållande till mitten av kapellet där första öljetten ska monteras.

Jag brukar använda tex. Biltemas pressennings-spännare (26-7681) som jag klämmer fast i hörnorna och spänner med snöre så jag får kapellet så slätt och snyggt som möjligt.

Justera kapellbågarna om det behövs.

Efter det sträcker du ut väven noga och monterar öljetter i vänster och höger hörna framtill. Sträck ut väven ordentligt även på längden och montera en öljett baktill i mitten, centrera på samma sätt som i framkant.

Därefter höger och vänster hörna bak, och sist hörnan höger och vänster fram nedtill. Resten brukar inte bjuda på större problem. Var noga med att väven inte slakar någonstans.

Ta den plana bakbrickan och lägg den med hålen över kapellvredet med kapellet i mellan, rita ut den ovala mitt-delen och platsen för de fyra små hålen för taggarna. Stansa ut mitthålet med till exempel en hålpipa ca 7 mm och stansa så att den bildar en oval, eller klipp hålet med en liten sax. Gör de fyra hålen för taggarna med en sprättare eller kniv. Tryck genom öljetten med de fyra taggarna och montera brickan på baksidan, vik taggarna över brickan.