Montering av vinyltext
Montera så här:


Här får du lite tips om hur du monterar din textdekal.

Vinylen vi använder är från METAMARK 7-serien. Det är en högblank polymerad och kalenderad vinylfolie av hög kvalité.
Limmet är ett acrylhäftämne som är lämpligt för torra och rena ytor.

Den klarar hårda miljöer och håller minst 5-8 år utomhus, vilket gör att den passar utmärkt till skyltning, reklam, båtdekor, bildekor mm.

Folien är elastisk och tål temperaturer mellan -30 och +120 grader. Lägsta monteringstemperatur är +10 grader.
Vi rekommenderar +18 grader eller mer.

Bra att ha till hands:
Skrapa (Går bra med en bilskrapa eller liknande), sax, måttband och maskerings-tejp. Var noga med att underlaget är väl rengjort!

Rengöring av ytan:
Ytan måste vara fri från vax, polish, silikon osv.
Normala vaxer kan tas bort med Petroleumbaserat avfettningsmedel. Skölj av och tvätta sedan med T-sprit.
Endast T-sprit räcker inte för att ta bort vaxrester. Naturavfettning fungerar inte. Se till att ytan är riktigt ren, minsta lilla dammkorn kommer att synas "genom" dekalen.

En nylackerad yta måste "dunsta" klart. Om du sätter dekalen på en yta som inte är riktigt torr så kommer dekalen bli bubblig pga att lösningsmedel från färgen ligger kvar under dekalen.
1K-färger kan ta månader innan de har dunstat klart.
2K-lack räcker oftast med någon dag.

När du drar bort appliceringstejpen så dra den neråt i ca 180 graders vinkel. Risken finns att dekalen lossnar annars. Pilla upp ett hörn och dra sedan appliceringstejpen snett neråt och plant mot underlaget.

Lufbubblor:
Om du får luftbubblor under dekalen så kan du punktera dessa med en nål och sedan pressa ut luften med fingret. Väldigt små bubblor är oftast partiklar eller ojämnheter i ytan. Därför är det väldigt viktigt med rengöring av ytan innan dekalen monteras.

Klarlack över en dekal:
Det går att klarlacka över dekalen. Spruta först ett par tunna dimlager, låt lacken torka ordentligt mellan lagren. Om klarlacken läggs på med tjockt lager direkt så kommer lacken att lösa upp acrylhäftämnet i dekalen och kanterna fläks upp.

Tvätt:
Normal tvätt där schampo spolas av med högtryck går bra, men gå inte för nära med munstycket för då kan dekalen lossna. Det går bra att vaxa och maskinpolera över dekalen.

Borttagning av dekaler:
Om dekalen inte har suttit någon längre tid så brukar det gå bra att "pilla" upp hörnet med nageln och sedan dra bort dekalen.

Fungerar inte detta så kan du värma dekalen med hårfön eller varmluftspistol, max värme ca 140 grader. Om dekalen värms upp med för hög temperatur finns det risk för att vinylen separerar från acrylhäftämnet, som då kommer att sitta kvar på ytan.

Limrester tvättas bort med T-sprit och en mjuk trasa. Använd mycket T-sprit och torka med "lätt hand". Även om ytan ser ren ut så är det oftast limrester kvar där damm och smuts kan fastna. Du kan kontrollera detta genom att stryka på pulver eller damm över ytan. Då ser du om det finns några limrester kvar.


Centrera dekalen på underlaget. Sätt tejp på höger och vänster kant.
Sätt tejp i mitten rakt över dekalen.


Dra loss texten med hjälp av appliceringstejpen fram till mitten. Klipp av det undre pappret.


Håll dekalen sträckt en bit utanför underlaget. Stryk fast texten med hjälp av en bilskrapa eller liknande. Arbeta uppifrån och ner i överlappande rörelser.
Lossa appliceringstejpen på andra sidan och ta bort det undre pappret. Stryk sedan fast som ovan.


Dra bort appliceringstejpen neråt i ca 180 graders vinkel. Dvs drag EJ från överkanten rakt ner.

LYCKA TILL!