Sy kapell själv

Sy Själv?

”Kan jag sy mitt kapell själv?”, många
har nog funderat på om det är möjligt.

Många väljer numera att sy sitt båtkapell själv, inte så omöjligt som många tror. Viktigt är att man förbereder sig noggrant och provsyr innan, skapa gärna en bra symiljö.

Ett nytt kapell kostar i storleksordningen 12-25.000:- så det är en stor investering i din båt. Är det värt det? I synnerhet som det inte håller båtens livslängd? Ett kapell finns på dom flesta båtar så på något sett måste det ordnas.

Vi på FREWI har tagit fram en mallnings-instruktion som är tänkt att kunna använda för dej som vill ta fram ett nytt kapell till din båt.

 

Planering, noggrannhet och tid att förbereda och tid för att sy är viktigt, att ha svärmor på sin sida och inte ha tummen mitt i handen, är inte heller helt fel.

Jag tänkte själv bidra
med några tips:

Här delar en av våra kunder med sig om hur han gick till väga, med bilder och utförlig beskrivning.

Klicka här eller på bilder till vänster.
(Öppnas i eget fönster)

Praktiskt Båtägande har gjort en artikel "Sy kapell själv" där dom delar med sig av sina tips och erfarenheter av att tillverka ett kapell.

Klicka här eller på bilden för att läsa deras artikeln.
(Öppnas i eget förnster)


Symaskin

Först så måste du ha något att sy med, dom flesta har bara tillgång till en hushållsmaskin vilket förvånansvärt ofta fungerar rätt bra.

Vi har försäljning av SINGER® Heavy Duty 4411/4423/4432. Stabila och starka symaskiner som är lämplig för kapellsömnad. Gå till sidan "Symaskin" för att se videoklipp på maskinen. Dessa maskiner hittar du i våran E-butik.

Du måste ha tjockare nål 100-110 nål, typ jeansnål, aldrig skärande nål, tråden är speciell, det ska vara en stark tråd som är framtagen för kapellsömnad, t.ex "Saba 30" som har bra egenskaper för ändamålet. (Finns i våran E-handel)

Vanligaste problemet när man syr kapell är att undertråden trasslar. Det första man gör är att provsy en bit kapellväv, vi skickar gärna provbitar och tråd (kan beställas i E-butiken). Lägg flera lager med kapellväv och testa att sy, är det svårt att starta maskinen, veva igång maskinen manuellt, även vid tjocka partier.

Spänn övertråden mer än normalt, köp en sprayburk med siliconspray och spraya ovanpå tyget och på undertrådshållaren, aldrig på tygmatningen, det som brukar inträffa är att inte övertråden får med sig undertråden med trassel som följd, högre trådspänning och siliconet brukar åtgärda detta.

  • Välj hellre längre stygn än kortare.
  • Ha bra belysning, ställ bord bredvid symaskinen så kapellväven ligger bra när du syr.
  • Fålla inte väven i onödan, väven trådar inte upp sig tack vare lagret av akrylhartz på baksidan (gäller inte obelagd väv).
  • Skapa inte för många lager väv i ”onödan”.
  • Den belagda sidan inåt, ”ulliga/mjuka” sidan ska vara utsida på kapellet.

Konsten att sy rakt

Sy långsamt och ha bra bord runt symaskinen, enkel metod för att få sömmarna raka.

Något som även är bra är att montera en enkel stållinjal på maskinen vilket hjälper till att styra rakt, i synnerhet vid rutmontering vilket kan vara svårt att sy då rutorna är ”glatta”.

Jag föredrar stållinjal ca 30 cm lång, med 2 hål i varje ände för att kunna sy olika bredder.
Här kommer ett exempel på linjalmontering:


Här monteras linjalen på
bordet med försänkt skruv.

Så här fungerar det med
linjalen som kantstöd.


Ta bort vassa kanter genom
att slipa och tejpa linjalen.

Dragkedja


Det finns två typer av dragkedjor, delbara och icke delbara. Delbara används tex. när kapellet består av flera delar, icke delbara när du vill ha tex. öppningsbara flikar.

Här kommer exempel på hur man kan korta av delbara dragkedjor, (dom säljs i fasta längder). Metoden kan även användas för att tillverka ”stopp” för löparna.


En för lång dragkedja
som behöver kortas av.

Dragkedjan klipps
av till rätt längd.

Skär/klipp bort en
remsa på ca 15 mm.


Att sy i en dragkedja behöver inte vara svårt, vi brukar använda dubbelhäftande tape istället för knappnålar vilket är mycket smidigare än nålar.


Lägg dubbelhäftande tape
kant i kant på kapellväven.

Dragkedjan bör vara
lite längre upptill.

Drag bort skyddspappret och
montera dragkedjan på plats.


Så här kan det se ut när man syr en dragkedja på plats. Notera att stopp monteras innan man syr dit sömmarna. Stopp kan tillverkas av konstläder, vinylplast eller kapellväv.
Även förstärkning på insidan monteras så inte dragkedjan fransar upp sig.


Montera stoppet och vik
det runt dragkedjan
till baksidan.

Montera förstärkning
upptill på insidan med
dubbelhäftande tape.

Nu är det dax att sy,
låt pressarfoten följa
dragkedjans kant.

Stoppen klipps av i rätt längd
efter båda sömmarna är på plats.


Använd linjal som stöd
till den andra sömmen.


Nu är dragkedjan på plats.
Dubbla sömmar för bra styrka.

Sy Kapellruta

Jag brukar markera ut kapellrutan efter att jag provmonterat kapellet, det är mycket viktigt att rutan kommer rakt och på rätt position.

Efter markering på kapellet så använder jag en stållinjal och mattkniv för att skära ut rutan i kapellet, använd masonit eller liknande som underlag. Skär sedan ut rutan med ca 15-20 mm större marginal på varje sida än hålet i kapellet. Lägg kapellet på plan yta med baksidan uppåt, lägg rutan som den ska sitta på kapellet.


Skär ut rutan i kapellväven.

Skär ut fönstermaterial.

Kontrollera storlek på rutan.


Tejpa dubbelhäftande tape på kapellets baksida, på kanten.

Med rutan på plats , lossa skyddspappret i en av hörnorna och dra bort det långsamt och låt rutan fästa, håll rutan på plats och lossa pappret sida för sida, då slipper du veck och elände när du ska sy fast rutan.


Placera rutan där du vill ha den.

Lossa skyddspappret.

Håll rutan på plats.

Sy med dubbla sömmar, den dubbelhäftande tapen bidrar till en helt tät ruta samt att den är mycket enklare att sy. Använd gärna stödlinjalen som jag skrev om tidigare. Spraya med siliconspray så glider det bättre, det lämnar inga märken!

Linjalen underlättar så
att sömmarna blir raka.

Använd Siliconspray
för ett bra "glid".

Rutans baksida med
dubbla sömmar.

Sy Kantband

Efter kapellet har provmonterats och sitter bra så är det dags att sy på kantband. Ofta vill man ha en förstärkning av kapellväv runt kapellet, det syr man fast först.

Kantband kan man ex. tillverka själv av bra konstläder. Så här syr man fast kantbandet:


Skarva ihop ca 30 mm
breda remsor diagonalt.

Lägg bandet kant i kant,
rätsida mot rätsida.

Lägg sömmen ca
5-6 mm från kanten.

Sätt fast DH tape på
baksidan av kapellet.

Vik runt bandet och
fäst det på baksidan.

Lägg en söm utanför
bandet på ovansidan.

Montera Kapell och Öljetter

När du kommit så här långt är kapellet nästan klart, nu gäller det att få så bra montering och passform som möjligt, det är viktigt att spänna upp kapellet så bra som möjligt.

Trä i bågarna i kapellets kanaler, sätt fast bågarna i båten och kontrollera att kapellet ”passar” runt om, så att det inte är för stort, och att det når till kapellfästena när man sträcker ut väven. Ofta ser det ut som om kapellet skulle vara för litet, men så är det vanligtvis inte.

Centrera kapellet väldigt noga, så att det hänger ut åt bägge hållen från centrumlinjen exakt lika mycket. Gör en mätning i framkant för att kontrollera var första fästet i båten är, i förhållande till mitten av kapellet där första öljetten ska monteras.

Jag brukar använda tex. Biltemas pressennings-spännare (26-7681) som jag klämmer fast i hörnorna och spänner med snöre så jag får kapellet så slätt och snyggt som möjligt.

Justera kapellbågarna om det behövs.

Efter det sträcker du ut väven noga och monterar öljetter i vänster och höger hörna framtill. Sträck ut väven ordentligt även på längden och montera en öljett baktill i mitten, centrera på samma sätt som i framkant.

Därefter höger och vänster hörna bak, och sist hörnan höger och vänster fram nedtill. Resten brukar inte bjuda på större problem. Var noga med att väven inte slakar någonstans.

Nu är det dags att montera kapellöljetter, oftast finns kapellvreden redan monterade på båten.

Ta den plana bakbrickan och lägg den med hålen över kapellvredet med kapellet i mellan, rita ut den ovala mitt-delen och platsen för de fyra små hålen för taggarna. Stansa ut mitthålet med till exempel en hålpipa ca 7 mm och stansa så att den bildar en oval, eller klipp hålet med en liten sax. Gör de fyra hålen för taggarna med en sprättare eller kniv. Tryck genom öljetten med de fyra taggarna och montera brickan på baksidan, vik taggarna över brickan.


Stansa/klipp hål i kapellet.

Kontrollera hålet mot brickan.

Skär snitt för taggarna.
 

Klart!

Gå upp